Aktualna pitanja s 5. sjednice Gradskog vijeća Kutine

Kutinska slatina ima problem s osiguravanjem sigurnosti djece kod tamošnje osnovne škole, na što je upozorio vijećnik Drago Šparavac (HDZ) na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Kutine.
Ležeći policajci u Kutinskoj Slatini tema su već par godina. Najprije su mještani tražili da se oni postave, pa je nekima koji žive u blizini smetalo što teški automobili snažno tresu tlo poput potresa, zbog čega su ležeći policajci i izmješteni,   no problem sigurnosti djece ostaje. Gradonačelnik je odgovorio vijećniku da su ležeći policajci u nadležnosti MUP-a i da ih grad ne može postavljati kako želi.Grad bi mogao ponovno isfinancirati novo idejno rješenje i projekt i temeljem toga dobiti suglasnost MUP-a, te kasnije ŽUC-a. To rješenje se trenutno traži u vidu nove lokacije za postavljanje ležećih policajaca, a u međuvremenu od policije će se zahtijevati jači nadzor u vrijeme škole. Šparavca zanima i hoće li stanovnici manjih ulica u selima sjevernog dijela grada dobiti vodu jer se kod njih ne radi u ulicama pa nisu sigurni hoće li biti zaobiđeni projektom Aglomeracije. Odgovoreno im je da se sada rade glavni vodovi, a po dobivanju uporabne dozvole sve uličice koje gravitiraju prema glavnim vodovima će se imati priliku priključiti na vodovod odnosno kanalizaciju.


Na sjednici Gradskog vijeća bilo je riječi i o primopredaji igrališta kod Tehničke škole Kutina, do koje bi uskoro trebalo doći u suradnji sa Sisačko moslavačkom županijom kao investitorom i osnivačem škole, potrebom za košnjom nepokošenog potoka u Repušnici, kao i potrebom za edukacijom Gradskih vijećnika. Naime vijećnica Jasminka Molnar (SDP) smatra da je ta edukacija potrebna jer svi sudionici gradskog vijeća trebaju znati kako se ponašati i koja su njihove obveze i prava kako ne bi došlo do njihova kršenja. Oko ovog prijedloga postignut je konsenzus, za razliku od aktualnog sata gradonačelnika s građanima koji je vijećnica predložila jednom mjesečno radi boljeg informiranja građana o raznim temama i problemima. Gradonačelnik je odgovorio kako ne vidi razlog uvođenja takvog sata jer svakodnevno komunicira s građanima na razne načine, te ih poziva i dalje na takav oblik suradnje.  


Vijećnika Ivicu Glibu (MOST) zanimali su poticaji za privatne vrtiće koji također postoje na području Kutine, a u sklopu poticanja poduzetništva. Gradonačelnik najavljuje kako je dio sredstava za poticanje poduzetništva namijenjen i toj vrsti poduzetništva te kako se radi na tim natječajima.
Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) istaknuo je kako je nezadovoljan odgovorima postavljenim na prezentaciji Studije okoliša vezane uz izgradnju Eko reci parka. Vijećnik je istaknuo kako su odgovori kasnili, te su netransparentno prezentirani i nedovoljno vidljivi na stranicama Grada Kutine. Nije zadovoljan pojedinim objašnjenjima i izostankom nekih odgovora, primjerice o česticama onečišćenja zraka, zapošljavanju i specifikaciji radnih mjesta. Vijećnik HSS-a i dalje je protiv ovakvog postrojenja za koje je peticijom dosad prikupio oko 700 potpisa te poziva na odustajanje od projekta.
 

Gradonačelnik mu je odgovorio kako su odgovori na pitanja postavljena na predstavljanju Studije okoliša bili u javnosti objavljeni preuranjeno, što smatra svojom greškom, budući da trebaju proći verificiranu komisiju Ministarstva za zaštitu okoliša, te su skinuti sa stranice dok se ta procedura ne završi. Ističe kako studija okoliša ne definira sve tehničke podatke i specifikacije, te zato nema nekih odgovora. “Put do realizacije ovakve investicije treba proći u najboljem slučaju razdoblje od sigurno 5 godina, tu je niz dokumenata i pipremnih radnji iz područja energetike, treba i investitor vidjeti kakve ima uvjete i interes za ovakvu investiciju, tako da je to pod velikim upitnikom. O ozbiljnoj investiciji može se razgovarati tek kada postoji cost benefit analiza. To je jako daleko, no sve radnje, od studije na utjecaj okoliša do potencijalnih drugih koraka i dokumentacije ćemo budno pratiti i vidjeti što je interes Grada Kutine i njezinih građana”, odgovorio je gradonačelnik.