Plesači baluna posjetili Kutinu

“Balunom kroz Europu”  projekt je koji provode članovi Folklornog društva „Umag“, Danijel Lamoš i Vlatko Možar. Točno u podne oni su 5.rujna krenuli biciklima iz Umaga do mjesta Clocotici (Klokotići) u Rumunjskoj, gdje prebivaju rumunjski Hrvati. Na putu dugom 1000 km cilj im je folklorna društva podučiti najpoznatijem istarskom plesu – balunu. Upravo s tim ciljem boravili su i u Kutini.

„Odlučili smo da sa po jednom curom, predstavnicom svakog društva kod kojeg dolazimo, odradimo i snimimo korak-dva našeg baluna te na kraju da napravimo jednu video koreografiju. Projekt smo počeli s 20-ak društava, trenutno ih je 40. Priča se proširila, svima je zanimljiva. Drago nam je da smo u Kutini, tu imamo dosta društava s kojima smo ranije surađivali, bili su nam dragi gosti i sada je došlo vrijeme da i oni nas na neki način ugoste.“ – rekao je voditelj projekta, predsjednik i voditelj folklora u FD „Umag“ Vlatko Možar.

Na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini s Vlatkom su plesale članice KUD-a Moslavina i KUD-a Ivančice, dok je za male folkloraše iz KUD-a „Moslavina“ održana plesna radionica u parku pored POU.

„Divno je sudjelovati u projektima koji su folklornog karaktera. Folklor je u posljednjih godinu i pola bio izostavljen s pozornica i drago mi je da se na ovaj način polako vraća.“ – istaknula je Dujla Pavlović, predstavnica KUD-a “Moslavina”.

„Mislim da je svaki takav projekt hvalevrijedan te da folklor treba što više promicati. Drago mi je da sam u prisustvu svojih kolega iz društva imala tu čast otplesati balun.“ – rekla je predstavnica KUD-a “Ivančice” Dragana Obradović.

Osim sportske i kulturne priče, aktualna će biti i humanitarna jer će u Slavonskome Brodu i Vukovaru donirati financijska i druga sredstva potrebitima, a što je već ranije dogovoreno. Također će u dva mjesta biti održana i promocija Vlatkove knjige “Sjetite se zašto ste počeli”.