Obraćanje javnosti gradonačelnika Kutine Zlatka Babića


VIDEO: Konferencija za novianre Zlatka Babića, gradonačelnika Kutine



Iz Ureda gradonačelnika Kutine javnosti je poslano priopćenje gradonačelnika Zlatka Babića

Poštovani,

Želim Vam se obratiti povodom posljednjih događaja vezanih uz tvrtku EKO Moslavina i niz natpisa u medijima.
Komunalna tvrtka EKO Moslavina u vlasništvu je tri jedinice lokalne samouprave: Grad Kutina, Grad Popovača, Općina Velika Ludina i privatne tvrtke Ventus u manjem udjelu. Kada sam 2017. godine postao gradonačelnik između velikog niza problema u gradu, susreli smo se i s izuzetno teškom situacijom u tvrtki EKO Moslavina koja se bavi djelatnošću zbrinjavanja otpada i gospodarenja otpada na području ove tri jedinice lokalne samouprave. Najveći problemi su bili nužnost prekidanja prihvata otpada iz drugih gradova zbog preopterećenosti deponije, a time su i smanjeni prihodi koji su ugrožavali poslovanje. Problem su bili visoki rashodi i zbog velikog broja zaposlenih u tvrtki, a pored svega toga morali smo se prilagoditi zahtjevima novog zakona o gospodarenju otpadom. Uz sve to, veliki problem je bio to što su u periodu od 2013. do 2017. zaposlena 23 djelatnika u EKO Moslavini. To su većinom bili istaknuti članovi SDP-a, njihova djeca i drugi podobni ljudi. Od početka svog mandata trudio sam se spriječiti šikaniranje i davanje otkaza tim djelatnicima na protuzakonit i ponižavajući način, a sada se ti moji postupci žele protumačiti kao pogodovanje. Prije nego što to pojasnim želim opisati kako je Adrijana Cvrtila postala direktorica.
Adrijana Cvrtila bila je član HDZ-a Kutine, čak dio predsjedništva, dok HDZ 2013. godine nije izgubio lokalne izbore. Zatim se je 2013. godine priklonila HNS-u jer je tada SDP dao priliku HNS-u da predloži direktora tvrtke. Naravno, SDP-ov gradonačelnik Rudić vrlo je brzo smijenio gđu Cvrtilu i imenovao Slavka Sokola, inženjera s velikim rukovodnim iskustvom. Adrijana je vrlo brzo ušla u sukob s direktorom Sokolom nakon čega je dobila otkaz. Možda se u tom postupku još sada vodi nekoliko sudskih sporova. Mislim da je tada gđa Cvrtila u Kutini pokušala osnovati ORAH, ali to nije uspjela te se učlanila u HSLS kao jednu od većih stranaka u Kutini. Vrlo brzo nakon učlanjenja postala je članica predsjedništva HSLS-a u Kutini. Pobjedom na izborima 2017. godine koalicije HDZ-HSLS, i odlaskom direktora Slavka Sokola u mirovinu, bilo je potrebno imenovati novog direktora. HSLS je predložio Adrijanu Cvrtila koja je bila tada u vrhu HSLS-a i koja je sestrična od predsjednika HSLS- Davora Kljakića. Meni se tada to rješenje činilo dobro jer je radila u EKO Moslavini, kratko je bila tamo direktorica i meni je prezentirano kako je nepravedno u vrijeme SDP-a dobila otkaz.
Iz suradnje s direktoricom Adrijanom vrlo brzo sam vidio da ona konstantno ima određeni osvetnički nagon prema djelatnicima koje je zaposlio Slavko Sokol, a posebno prema istaknutim članovima SDP-a. Tada je bila u sudskom postupku sa bivšim direktorom Slavkom Sokolom i vidljivo je da ju je to opterećivalo. Jedan dio djelatnika dolaskom gđe Adrijane otišao je na bolovanje, neki su dali otkaz, a veći broj njih žalio se na loše postupke prema njima od strane, ili po naređenju direktorice. Radnici, SDP i sindikat tražili su od mene da nešto poduzmem u svezi izuzetno lošeg odnosa prema pojedinim radnicima u toj tvrtki, a čiji je Grad Kutina većinski vlasnik. Najviše pritužbi je bilo na stalne prijetnje, nepravedne izmjene sistematizacije, nepravedne i česte opomene, slanje na čekanja bez razloga i otkaze.
Djelatnik Darko Kousek , koji je magistar ekonomije, u prošlom mandatu bio je vijećnik SDP-a i nekoliko puta mi se žalio da mu direktorica promjenama sistematizacije umanjuje koeficijent za isplatu plaće. Njegov koeficijent prilikom dolaska direktorice bio je 2.4, umanjen mu je na 2.1, te na 1.4 što nije u skladu sa njegovom stručnom spremom i poslovima koje obavlja. Ja ne znam detalje, ali sam gotovo siguran da mu nije koeficijent dizan iznad 2.4, već mu je sa neprimjereno niske razine vraćan na 2.1 . Napominjem da direktorica nema obvezu članove Skupštine upoznati s izmjenama sistematizacije, kao ni sa zapošljavanjima. U više navrata direktoricu sam upozorio da nije u redu djelatnicima spuštati koeficijente ispod razine stručne spreme i na taj naći ih prisiljavati da daju otkaz. Moja komunikacija u svezi koeficijenta sa bilo kojim djelatnikom EKO Moslavine NEME NIKAKVE VEZE sa glasovanjem za proračun, posebno je smiješna optužba da sam ja htio dobiti glas SDP-ovog vijećnika Darka Kouseka. Vijećnik Darko Kousek glasao je za proračun kada je bio član BM365, kao i svi ostali članovi BM365, zato što sam prihvatio njihov amandman o rezerviranju financijskih sredstva za izradu projektne dokumentacije za nadogradnju osnovnih škola s ciljem organizacije rada u jednoj smjeni.
Spominju se u i tri djelatnice koje su bile zaposlene u sortirnici i navodnoj političkoj prisili da one ostanu raditi. Jedna djelatnica je bila zaposlena na određeno, a dvije djelatnice su imale ugovor na neodređeno. Te dvije djelatnice došle su kod mene izuzeto uzrujane i požalile se da su na prijevaru potpisale novi ugovor o radu za novo radno mjesto koji je na neodređeno i na rok od tri mjeseca. Ona im više nije produžila ugovor i te dvije djelatnice ostale su na prevaru i nezakoniti način bez zaposlenja. Cijelo vrijeme sam se zalagao da se problem viška radne snage rješava povećanjem obujma poslova, novim poslovima koji bi rezultirali poboljšanjem kvalitete usluge i dodatnim prihodima, i prije svega davanjem otpremnina starijim radnicima iz sredstva dobivenih programom dokapitalizacije. Bio sam protiv davanja otkaza djelatnicima, na taj krajnje bezobrazan način, kako su dobile dvije djelatnice sa sortirnice i to bez obzira kada su zaposlene i koja su eventualna stranka.
U svezi vijećnika Dražena Kindermana, koji je bio kao nezavisni vijećnik na listi koalicije HDZ-HSLS na izborima 2017. godine, tvrdim da nisam nikada dovodio u vezu njegovo glasovanje sa zapošljavanjem sina. On se je u svom djelovanju kao vijećnik uvijek zalagao za razvoj mjesta Repušnica i jedino mi je za to davao do znanja da mu je važno. Direktorica Cvrtila zaposlila je NAMJERNO Kindermanova sina isključivo da bi dobila njegovu naklonost i da bi mogla kasnije sve nas ucjenjivati. Nitko nju nije mogao, a i nije, prisiliti da zaposli djelatnika koji joj nije potreban.
Što se tiče optužbe da su u EKO Moslavinu zapošljavani članovi HDZ-a, ja odgovorno tvrdim da nisam utjecao da se u EKO Moslavini zaposli niti jedan jedini član HDZ-a. Direktorica je zapošljavala samostalno ili sa nekim u dogovoru bez mojeg znanja. Ja sam sada provjerio imena zaposlenih i meni su to potpuno nepoznata imena. Vidio sam samo prezime sina od jednog člana HDZ-a, a koji je zaposlen na kantama i koji je sada dao otkaz i otišao na rad u Njemačku. To je jedini „uhljeb“ HDZ-a o kojemu se piše. Direktorica Cvrtila je od mene tražila prijedlog kadrovskog rješenja za poslove vođenja financija i tehničke poslove. Prijedlozi su bili isključivo u smislu zadovoljavanja stručne razine i kvalitetnog obavljanja poslova, i taj prijedlog nije bio obveza direktorici da ga prihvati.
Cijelo vrijeme dok je Adrijana Cvrtila obavljala dužnost direktorice EKO Moslavine bili su izrazito loši međuljudski odnosi u tvrtki na čemu su se radnici konstantno žalili, također su bili česti prigovori djelatnika Upravnog odjela koji je zadužen za komunalnu djelatnost, članovi skupštine također su često prigovarali, a sve to vrijeme direktorica se je najviše bavila spletkarenjem i to prema svima. Ovo je uveliko doprinijelo odluci Grada Popovača da samostalno obavlja djelatnost gospodarenja otpadom na svome području, a što će biti ogroman poslovni problem za EKO Moslavinu. Također je unutar tvrtke Eko Moslavina poznato da je direktorica Cvrtila pričala kako ima razne snimke s gradonačelnikom i ostalim ljudima koji odlučuju i da nju nitko ne može smijeniti bez obzira na njezine postupke. Sada je vidljivo da je te postupke namjerno iscenirala, posebno s naivnim vijećnicima, kako bi mogla ucjenjivati. O podršci direktorici Adrijani Cvrtila i njezinom radu najviše govori činjenica da za Izvješće o radu EKO Moslavine NIJE DOBILA NITI JEDAN glas vijećnika Gradskog vijeća Grada Kutine 01. srpnja 2021. godine.
Posljednji unutarstranački izbori HSLS-a tijekom srpnja ove godine doprinijeli su velikoj podjeli unutar te stranke. Prije samih izbora aktualna frakcija u stranci prepoznala je Adrijanu Cvrtilu kao „vođu“ stranačke oporbe što je rezultiralo velikom podjelom. Cijelo to vrijeme do izražaja je došlo još veće nesuvislo ponašanje direktorice prema zaposlenicima u EKO Moslavini. Adrijana Cvrtila se je u potpunosti posvetila samo borbi protiv svog stranačkog šefa i bratića g. Davora Kljakića. Prije izbora u HSLS-u ja sam nazvao gosp. Daria Hrebaka i objasnio mu da zbog sukoba u HSLS-u Kutina imam dosta tešku situaciju u Eko Moslavini.
Nakon sjednice Gradskog vijeća na kojoj izvješće direktorice Cvrtile o radu EKO Moslavine nije dobilo niti jedan glas i nakon eskaliranje loših međuljudskih odnosa u tvrtki bio sam prisiljen pokrenuti postupak konzultacija sa članovima Skupštine o promjeni direktorice Eko Moslavine. Kada je direktorica Cvrtila dobila informaciju da su članovi Skupštine odlučili pokrenuti postupak njezine promjene istupila je u medije s unaprijed pripremljenim „materijalima“ kojima je već duže prijetila i kojima je ucjenjivala s ciljem da zadrži svoju funkciju.
U niz medijskih priloga iznesene su protiv mene neistine i razne konstrukcije direktorice Adrijane Cvrtila. Vjerojatno će „lansirati“ i neke namještene snimke razgovora sa mnom kojima će me pokušati oblatiti. Te dezinformacije i spletkarenja u režiji Adrijane Cvrtila su vjerojatno zanimljive na nacionalnoj razini zato što se radi o gradonačelniku koji je član HDZ-a. Znam da nisam nikada nikoga prisiljavao da zaposli člana HDZ-a i nisam nikoga tražio da me podrži u gradskom vijeću za protuuslugu zapošljavanja.
U Kutini smo realizirali ogroman broj kvalitetnih projekta i isto tako imamo u izvedbi i pripremi veliki broj projekta. Sve te moje aktivnosti kao gradonačelnika pozdravljaju građani Kutine, a o tome svjedoči i činjenica da sam na prethodnim lokalnim izborima pobijedio u prvom krugu. Svi u Kutini znaju tko je Adrijana Cvrtila, kao i ljudi koji ju podržavaju, i prema podršci koju dobivam u ovoj situaciji sa sigurnošću tvrdim da u slučaju da su izbori sutra, ja bi opet dobio većinu glasova svojih sugrađana.
Svoje sugrađane neću iznevjeriti, kao i do sada punim tempom radit ću za dobrobit grada Kutine. Ja se putem medija sa spletkarenjima Adrijane Cvrtila neću više baviti, veću ću se baviti isključivo poslovima realizacije projekta i vođenjem grada.

Zahvaljujem na pažnji!

Zlatko Babić Kutina, 08.09.2021.