O aferi Eko Moslavina – na Gradskom vijeću Kutine

Prva sjednica Gradskog vijeća Kutine nakon izbijanja afere Eko Moslavina, kako je bilo za očekivati, protekla je dobrim dijelom u raspravi na tu temu koju je na Aktualnom satu otvorio vijećnik Nebojša Čović (HDZ). Postavio je pitanje o sporovima radnika u Eko Moslavini za koje smatra da javnost treba znati, te je od gradonačelnika tražio pojašnjenje situacije u Eko Moslavini.

Govorilo se o istupima direktorice Adrijane Cvrtile u javnost, koji su za posljedicu imali i jučerašnju službenu ostavku Davora Kljakića na funkciju predsjednika Gradskog vijeća. Kljakić je ostavku podnio nakon Aktualnog sata s kojega je revoltirano sjednicu napustila vijećnica Jasminka Molnar (SDP) zbog oduzimanja mogućnosti na repliku za koju vijećnica tvrdi da ima pravo po statutu.

Tome je prethodila žestoka kritika od strane predsjednice SDP-a upućena gradonačelniku Zlatku Babiću vezano uz aferu Eko Moslavina. Jasminka Molnar spominjala je koruptivna djela i nanošenje štete gradu, te zatražila neopozivu ostavku gradonačelnika i svih aktera uključenih u ovu aferu. Gradonačelniku je postavila pitanje je li trgovao utjecajem? 

 Gradonačelnik Babić odgovorio je vijećnici kako nije trgovao utjecajem, već kako je nekoliko godina primao nezadovoljne radnike Eko Moslavine koji su direktoricu optuživali za mobing, atmosferu straha, sistematizacije na niža radna mjesta i osvećivanje, a najviše pritužbi dolazilo je, kako tvrdi Babić, od kadrova zaposlenih upravo u vrijme SDP-a. „Ja sam nastojao zaštititi dostojanstvo radnika, a temeljem jedne spletkarošice i ucjenjivačice ne dajem otkaz“, kazao je Babić. O smjeni direktorice navodi kako je ona posljedica lošeg vođenja poduzeća i međuljudskih odnosa unutar njega, što je zajednička odluka jedinica lokalne samouprave Kutine, Popovače i Velike Ludine.


 Davor Kljakić odstupajući s mjesta predsjednika Gradskog vijeća poručio je da svaka istina ima dvije strane, te da je pravda spora i dostižna. Zaključno Davor Kljakić sada je nezavisni vijećnik, a novi predsjednik Gradskog vijeća je Robert Krpes (HSLS).   
 U nastavku sjednice većinom glasova i bez veće rasprave usvojeno je izvršenje proračuna za prvu polovinu godine koje je podnio pročelnik za financije Ivan Crnac, kao i polugodišnji izvještaj o radu gradonačelnika. Vijećnici su usvojili i točke dnevnog reda koje su se odnosile na izgradnju POS-ove zgrade na Trgu dr. Franje Tuđmana a koju će graditi Agencija za promet nekretinina (APN) u suradnji s Ministarstvom branitelja i Gradom Kutinom, što je predstavio Hrvoje Krmelić, pročelnik za gospodarstvo.

Uz stanove za HRVI branitelje zgrada će imati i stanove za građanstvo, te multifunkcionalnu dvoranu višenamjenskih sadržaja, a do zgrade će se dolaziti, uz ostalo, i budućim mostom iz Dalmatinske ulice. Vijećnica Barbara Mihaljević istaknula je kako će SDP dati podršku tehničkim točkama ukoliko će zgrada riješiti pitanje prostora Knjižnice i čitaonice, no, kako joj je odgovoreno, to nije u planu u sklopu ovoga projekta. Babić ističe kako je poznato da je prostor Knjižnice neadekvatan, te da Grad još uvijek traži rješenje za novi prostor Knjižnice. Poslovni prostori u prizemlju buduće zgrade bit će građeni kao visoki rochbau i bit će na prodaju, čime bi grad uprihodovao određena sredstva potrebna za realizaciju projekta.

  Imenovanje članova Nadzornih odbora gradskih poduzeća tema je koja je ponovo izazvala polemike oporbenih vijećnika. Sporan je nezavisni vijećnik Dražen Kinderman koji kao sudionik afere Eko Moslavina, kako je istaknuo Dragutin Vagner (HSS), nikako ne bi smio nastaviti biti član Nadzornog odbora, već bi trebao sam odstupiti dok se ne završe izvidi.
 Zlatko Babić rekao je kako ne želi prejudicirati ničiju krivnju, a time ni odricanje od funkcija ne vidi potrebnim, dok istraga ne bude završena. Ono na što se moglo čuti je da bi trebalo povesti veću brigu o kvalifikacijama ljudi u nadzornim odborima, jer bi njihove kompetencije trebale biti garancija da mogu vladati zadacima koji se stavljaju pred njih.
 

Ovo je bila prva sjednica koju je vodio novi predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes, koji je zahvalio na povjerenju i rekao da se nada uspješnoj suradnji sa svim gradskim vijećnicima.