Zdrave bobice

Aronija, kupina, malina, borovnica i ribizl, bobičasto su voće koje na ekološki način u srcu Moslavine na površini nešto većoj od 2 hektara uzgaja mladi poljoprivrednik Matija Andrašević iz Zagreba. Iza njega su i određena natjecanja koja mu uz pohvale od strane kupaca predstavljaju poticaj za daljnje širenje.

U vrijeme sezone članovi obitelji Andrašević  gotovo svakodnevno zagrebačku gradsku gužvu i vrevu mijenjaju za mir i tišinu u Voloderu, a da su njihovi proizvodi kvalitetni i traženi potvrđuje nam način na koji ih uzgajaju – ekološki.

„Sada je već treća godina kako smo u prijelaznom razdoblju na ekološku proizvodnju, baziramo se na njoj i smatram da je to ključan faktor za konačni proizvod. Jako puno kupaca prepoznaje tu vrijednost i to nam je važno.“-ističe Matija.

Unatoč vremenskim prilikama koje im ne idu na ruku, ovom su sezonom zadovoljni. „Vremenski uvjeti ove godine bili su nešto malo teži. Imali smo hladno razdoblje u svibnju, bilo je mrazeva, sad su tu visoke temperature, dolazilo je do suše pa smo morali dosta navodnjavati.  Što se tiče uroda, s malinom smo zadovoljni, borovnica i ribizl su nam također bili dobri, a kupina je podbacila, urod je polovičan. S cijenom smo također zadovoljni, iako su veći troškovi, veći je i urod tako da ćemo se uspjeti pokriti.“

Ono što nije toliko optimistično to su potpore, no, Matija se nada kako će uskoro riješiti i taj problem. Veliko priznanje za rad svakako su mu sudjelovanje na natjecanju za Najboljeg hrvatskog mladog poljoprivrednika te sudjelovanje na natjecanju za Najbolji OPG godine.

Zaključuje kako su selo i poljoprivreda važni čimbenici za zdraviji život ljudi. Smatra da mlade ljude treba poticati da se bave upravo poljoprivredom, a tu vidi i svoju priliku za daljnjim širenjem nasada i modernizacijom proizvodnje te otvaranjem seoskog turizma.