Otvoreno pismo Sindikata EKN Hrvatske gradonačelniku Kutine

IMA LI PILOTA U AVIONU?

Gospodine gradonačelniče,

Vi i vaši sugradani velikom brzinom letite ravno u planinu, a upitno je ima li u pilotskoj kabini ikoga dovoljno sposobnog da malo podesi krilca i podigne avion dok još nije kasno.
0, tada još, potencijalnim problemima koje bi mogla donijeti privatizacija tvrtke DE-FOS izvijestili smo Vas još u prosincu prošle godine. Najavili smo Varn, da će, ukoliko se provede odluka CERP-a o prodaji tvrtke koja upravlja deponijom fosfogipsa, kvalitetno održavanje deponije na ekološki neškodljiv način naprasno prestati. Obveza sanacije odlagališta, koju je preuzela drźava prilikom dokapitalizacije Petrokemije, kao da više ne postojì, a ni grad ni županija prstom nisu mrdnuli ne bi li spriječili ekološke incidente koji će se, ako se ovako nastavi raditi, i dogoditi.
Izbori su prošli, državni udjeli su prodani, djelatnost tvrtke OE-FOS se više ne obavlja, počeo je i dovoz dodatnog otpada nepoznatog porijekla i sastava, a svi šute — i drźava o obvezi sanacije i ministarstvo o mutnim poslovima i CERP o svom neradu i, ono što je najžalosnije, gradonačelnik grada na čijem se području sve dogada. vama koji ste, kao direktor proizvodnje gnojiva u Petrokemiji, aktivno sudjelovali i u stvaranju deponije i u njenom punjenju i stalnom nadzoru i održavanju nije potrebno objašnjavati koliko je opasno deponiju fosfogipsa ostaviti bez stalnog i kvalitetnog nadzora i održavanja.
Podsječamo samo, radi se o otpadu u nepropusnim kazetama/bazenima na prostoru od 166 hektara na rubu parka prirode Lonjsko polje čijom se bioraznolikošću gradani Kutine s pravom ponose.
Od prvog dana promjene vlasništva nad udjelima tvrtke DE-FOS prestalo se obavljati neutralizaciju (skupo je), prestalo se razmješavati talog (skupo je), prestalo se održavati nasipe (skupo je), prestalo se pripremati bazene za nadolazeče obilnije jesenske i zimske padaline, a sad se prestaje i nadzirati deponij jer se ukida rad u noćnoj smjeni (i to je skupo). O svemu ovome bili ste na vrijeme obaviješteni jer smo \/as o svemu što se dogadalo redovito informirali, a mno8a dogadanja i unaprijed najavili. I opet ništa.
Radnicima tvrtke, uz svakodnevna maltretiranja, omalovažavanja i prijetnje otkazima, najteže je gledati kako se njihov višedesetljetni rad i trud na urednom održavanju deponije pretvara u opasnost za cijeli ovaj kraj ukoliko dode do ekolośkog incidenta, a doći će s obilnijim oborinama. Za radnike će Sindikat EKN-a učiniti sve što može ne bi lï ih zaštitio od samovolje i šikaniranja od strane novog vlasnika.
Pitanje je što ćete \/i, gospodine gradonačelniče, učiniti u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti gradana Kutine i za očuvanje bioraznolikosti Parka prirode Lonjsko polje? Hoćete li i dalje okretati glavu na drugu stranu i praviti se da je sve u redu? Hočete li konačno nešto poduzeti i pokuśati promijeniti? Hoćete li se odlučiti za interese svojih sugradana ili svoje stranke iz čije ministarske i cerpovske kuhinje je sve i poteklo ? Hoćete li upoznati sugradane s potencijalnom opasnosti koja im prijeti? Ili ćete, možda, sve navedeno demantirati uz osmijeh i natuknicu o sindikalnom pretjerivanju?
Sve o deponiji znate, sve o dugogodišnjem održavanju deponije (bez ijednog ozbiljnijeg incidenta) takoder znate, a, kao kemičar, i o sadržaju deponije znate puno više od nas pa tako i o posljedicama koje će neminovno uslijediti.
Upozoravamo Vas da je krajnje vrìjeme da obavijestite svoje suputnike da obavezno zakopčaju pojaseve te da osobno provjerite ima li pilota u avionu.

Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN Hrvatske