Lipovljanski susreti 2021.

U Lipovljanima je održana tradicionalna manifestacija Lipovljanski susreti – festival nacionalnih manjina u malom, najveći takav festival u Republici Hrvatskoj.
Festival je u ime pokrovitelja, predsjednika RH, otvorila njegova izaslanica za ljudska prava i civilno društvo, Melita Mulić, a nazočili su mu i veleposlanik Ukrajine Vasilj Kirilič sa suprugom. Naime Ukrajina je ovogodišnja zemlja partner Lipovljanskih susreta.

Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat pozdravio je brojne goste u Lipovljanima, od sudionika manifestacije, do svih posjetitelja, stanovnika Lipovljana i okolice te istaknuo važnost ove manifestacije koja osim kulturno umjetničkog programa ima i gospodarsku komponentu i stručni dio, te predstavlja prepoznatljivost Lipovljana. Susreti su naime pokrenuti još 1974. godine i vrlo su važni za promicanje kulturnog identiteta općine Lipovljani i svih nacionalnih manjina koje tamo žive.


 Skupu su se obratili i saborski zastupnik HSS-a, Željko Lenart, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, te veleposlanik Ukrajine, Vasilj Kirilič ističući da su veze Hrvatske i Ukrajine prijateljske i jake, te da ih veže slična povijest.

Uz kulturno umjetnička društva koja su se predstavila ove godine na pozornici u Lipovljanima posebnu pozornost privukli su gosti iz Ukrajine – Zakarpatski akademski narodni hor iz Užgoroda. Toplo dočekani u Lipovljanima članovi zbora susreli su se i sa društvom Ukrajinaca KPD-om Karpati na čijem je čelu Ivan Semenjuk.

   U lipovljanskom parku usprkos hladnijem vremenu održan je tradicionalni sajam na kojem su se na štandovima svojim rukotvorinama i gastronomskom ponudom predstavili predstavnici nacionalnih manjina sa šireg područja Hrvatske, Čeha, Slovaka, Ukrajinaca, Srba, Bošnjaka, Nijemaca, Talijana i Mađara.


  I ove godine u Lipovljanima je održana stručna rasprava koja je od ove godine, za razliku od dosadašnjih gdje se govorilo ex katedra u vidu Okruglog stola, postavljena kao konstruktivan dijalog koji je usmjeravala doc.dr. Antonija Petričušić iz Savjetodavnog odbora tijela stručnjaka koji nadgledaju primjenu Okvirne konvencije vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina. Sugovornice su joj bile pučka pravobraniteljica Tatjana Vlašić, te Natalija Havelka iz osječkog Centra za mir. Razgovaralo se o unaprijeđenju prava nacionalnih manjina na terenu, odnosno kvalitetnijem povezivanju stručnih tijela i institucija koje se bave pitanjima prava nacionalnih manjina s bazom koju čine manjinske udruge te s njihovim konkretnim problemima. Izražena je nada kako će ovakav model rasprave dovesti do boljeg korištenja alata za nadgledanje poštivanja prava nacionalnih manjina, a koji bi manjinske udruge i baza trebali više koristiti za rješavanje svojih problema.

  Lipovljanski susreti okupili su stanovnike Lipovljana i ove godine na raznim događanjima, od sportsko rekreativnih, do kreativnih, te gastronomskih doživljaja gdje su se prezentirale razne aktivnosti kroz koje su se predstavile lipovljanske udruge, ali i pojedinici sa šireg područja.
  Usprkos relativno lošem vremenu za ovo doba godine manifestacija je prošla uspješno, a u zabavnom dijelu programa nastupili su klapa Rišpet i grupa COTA G4.