Igor Pecko novi je predsjednik Udruge pčelara Metvica Kutina

Na Izbornoj skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina za novog je predsjednika izabran Igor Pecko.
U Izvještaju o radu u proteklih godinu dana dosadašnji predsjednik Ivan Lončarević rekao je kako su se pčelari borili s mnogim problemima koji su se pojavili uslijed pandemije corona virusa. „Uz to u posljednjih 10-ak godina stalan je pomor pčela. Ne znamo zašto se to događa, zbog bolesti, klimatskih promjena ili nečeg drugog. Stanje u pčelinjacima nije dobro, pčele moramo stalno prihranjivati i bojim se za ostsanak pčela i pčelarstva.“, istaknuo je Ivan Lončarević te je naglasio kako se država treba uključiti u rješavanja ovog roblema jer je opasnost od pomora pčela stvarna i velika.
Tomislav Potočki, pašni povjerenik u svom je izvještaju dodao kako pčelama šteti i pojava crvčka te je pčelare upoznao s novosima u novostima u pčellinjem pašnom redu u Parku prirode Lonjsko polje.
U raspravama o Izvještajima o radu i financijskom izvještaju pčelari su istaknuli kako je velika opasnost od pomora pčela te su istaknuli potrebu pomlađivanja udruge pčelara.
Pomor pčela s kojim se susreću pčelari u Kutini i Moslavini globalni je problem, istaknuli su u svojim govorima Damir Bukvić, predsjednik Saveza pčelara SMŽ i prof. Goran Mirjanić s Agronomskog fakulteta u Banjoj Luci.
Sisačko moslavačka županija prvi je ptu dala poticaje 10 kn po košnici, ili ukupno 250 tisuća kn što je znatno više od dosadašnje prakse, naglasio je predsjenik saveza pčelara SMŽ.
Kriza s kojom se susreću pčelari utjecala je na cijenu meda u BiH gdje je med dvostruko skuplji nego u HR, rekao je prof. Goran Mirjanić. Kutinske pčelare upoznao je s velikom investicijom u Novoj Topoli. „Strani investitor namjerava izgraditi veliki distributivni centar te je zainteresiran za otkup meda sa šireg područja, a u to područje spada i vaš kraj.“, poručio je dr. Mirjanić te je pozvao kutinsku udrugu pčelara na nastavak dosadašnje više nego dobre suradnje.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić pohvalio je rad Udruge pčelara Metvica te je zahvalio na njihovom doprinosu u sudjelovanju u programima brojnih gradskih manifestacija.
Za novog predsjednika Udruge pčelara Metvica izabran je Igor Pecko. Mladi pčelar iz Kutine zahvalio se na povjerenju te je izrazio nadu da će uspjeti unijeti novu energiju i živostt u rad Udruge pčelara Metvica Kutina.