Gradsko vijeće Popovače o problemima Neuropsihijatrijske bolnice

Da se Neuropsihijatrijska bolnica „Dr. Ivan Barbot“ Popovača nalazi u problemima popovački su gradski vijećnici prilike imali saznati krajem prošloga saziva, a o potrebama i financijskoj situaciji ove ustanove raspravljalo se i tijekom aktualnog sata prve radne sjednice u ovom sazivu. Budući da je ova ustanova značajan gospodarski subjekt koji zapošljava 600-tinjak građana Grada Popovače, s ciljem stabilnog poslovanja tada je donesena Odluka o otpisu dugovanja Neuropsihijatrijske bolnice prema Gradu  za ispostavljene račune komunalne naknade u iznosi  od gotovo 543 tisuće kuna, a Grad je tom Odlukom ujedno platio i dugovanje prema Hrvatskim vodama. 

Nevenku Kundrata Carek, vijećnicu HSP-a, zanimalo je kakvo je trenutno stanje po tom pitanju, odnosno je li Neuropsihijatrijska bolnica nakon otpisa duga počela s redovnim plaćanjem komunalne naknade ili se gomila novi dug?

Iako je osnivač ove ustanove Sisačko-moslavačka županija Grad se osjeća dužan pomoći pri njenom poslovanju, istaknuo je u odgovoru vijećnici gradonačelnik Josip Mišković.

„Očito je da u ovom času Neuropsihijatrijska bolnica ima problema, da su to službene tajne, kako je nedavno rekao predsjednik Upravnog vijeća, ja se s tim ne bi složio. Znači, ne može se dogoditi, da po informaciji koju ja imam, bolnica ima 60-ak milijuna kuna duga, a prije četiri godine je bila jedna od rijetkih bolnica s pozitivnim poslovanjem. Nešto tamo ne štima i ja bi ovim putem molio županijske vijećnike, budući da je ravnateljica dužna biti prisutna na sjednicama Skupštine, da pitaju zašto bolnica nije platila komunalnu naknadu, zašto ne plaća račune koje ima prema privatnim i drugim osobama i zašto je u takvom stanju. Ono što ja mogu kao gradonačelnik reći, nakon što ste donijeli odluku i oprostili dug, niti jedan račun za komunalnu naknadu do danas nije plaćen.“

Županijske vijećnike s područja Grada, kojih je u ovom sazivu troje, za pomoć pri rješavanju problema pješaka, odnosno potrebi izgradnje pješačke staze u najfrekventnijem dijelu bolničkog kruga zamolio je vijećnik Rizo Mešić, zaposlenik te ustanove.

Pomoć pri traženju odgovora na upite gradskih vijećnika obećao je pružiti županijski vijećnik, ujedno i potpredsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, Anto Žilić.