U Sisku je krajem prošloga tjedna ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović predstavio nastavak mjera aktivne politike zapošljavanja „Javni rad – otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na područjima Sisačko-moslavačke županije“.

Što će one značiti za Županiju kazao je župan Ivan Celjak: „Vrlo je značajno za Sisačko-moslavačku županiju jer će se zaposliti naši teško zapošljivi sugrađani s jedne strane, a s druge strane naši teško zapošljivi sugrađani radit će na otklanjanju posljedica katastrofe. Putem ove mjere zaposlit će se 520 naših sugrađana, od toga 515 s područja za koje je nadležan Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Sisak i pet s područja za koje je nadležan Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Kutina. Za realizaciju ove mjere bit će izdvojeno 19,4 milijuna kuna.“

Naglasio je i kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan zaposleno 1800 ljudi više nego što je to bilo prošle godine u srpnju.

Vezano za ovu mjeru ministar Aladrović je još istaknuo: „Kada to usporedimo s podacima na nacionalnoj razini to su trendovi prema kojima ide cijela hrvatska ekonomija i to su trendovi koji su pozitivni u smjeru ekonomskog oporavka i drago mi je što se tom trendu priključila i Sisačko-moslavačka županija. To je plod rada Vlade, ali i plod rada svih lokalnih dužnosnika i lokalnih čelnika i siguran sam da ćemo i dalje podizati razinu zaposlenosti, kako na ovom području, tako i cijeloj Republici Hrvatskoj.“

Dodao je i da su od početka, kada se dogodio potres, kao Ministarstvo, ali i Vlada, djelovali vrlo aktivno, odnosno osim zapošljavanja, za gotovo tri tisuće poslodavaca dodijelili su mjere za 15 tisuća zaposlenika koje su iznosile oko 300 milijuna kuna, te se nada da će u slijedećem razdoblju nastaviti u istom trendu.

Na prezentaciji su također bili i ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera Civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa Tomo Medved, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, zastupnik u Hrvatskom saboru Marin Piletić, te gradonačelnici i načelnici općina Sisačko-moslavačke županije.