Završen posjetiteljski centar “Crna roda” Osekovo – otvorenje krajem kolovoza

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje u završnoj je fazi provedbe projekta „Povećanje privlačnosti i obrazovnog kapaciteta Parka prirode Lonjsko polje izgradnjom posjetiteljskog centra „Crna roda“ Osekovo“, istaknula je to ravnateljica Marija Kušmiš na konferenciji koja je 8.srpnja održana u Osekovu.

„Ovom konferencijom obilježavamo završetak radova na samom prijamnom centru, no, međutim, još uvijek su u tijeku radovi na vidikovcima. Jedan, “Ptica kosac” u Repušnici je završen sredinom svibnja te posjetitelji u njemu već mogu uživati, dok su radovi na vidikovcima „Tradicionalni ribolov“ u Osekovu i “Bijela roda” u Čigoču u završnoj fazi. Nadam se kako ćemo sve aktivnosti koje su nam još preostale završiti do kraja kolovoza kako bi ovaj prostor mogli otvoriti za javnost“ – pojasnila je Kušmiš.

Projekt je vrijedan 20 milijuna kuna, a financira se bespovratnim sredstvima od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Ustanova ga provodi u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom i Gradom Popovača.

Da je projekt od velikog značaja za Grad, lokalno stanovništvo, poljoprivrednike, udruge i ustanove, potvrdio je gradonačelnik Popovače Josip Mišković. „Ono što Grad Popovača želi i na neki način će potaknuti, prije svega je to da ovaj Park prirode počnu koristiti naši domaći ljudi, prvenstveno djeca. U suradnji s Javnom ustanovom tako ćemo imati organiziranu Školu u prirodi te niz drugih aktivnosti kako bi se što bolje upoznali s vrijednostima parka. Također, cilj nam je da dobrim programima privučemo i što veći broj turista jer sam ulaz u Park koji je nedaleko izlaska s autoceste trebao bi privući turiste iz okolnih gradova poput Zagreba. Budući da se nalazi i u blizini ostalih nam većih gradova, nadam se kako će postati meka za naše obližnje turiste“ – istaknuo je gradonačelnik.

Povećanje atraktivnosti Parka te povećanje obrazovnog kapaciteta ciljanih skupina glavni su cilj njegove provedbe, istaknuo je to Mijo Šepak, predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije. „Ovaj projekt od velikog je značaja za Sisačko-moslavačku županiju dokaz tome je i partnerstvo Županije. Vrijednost od 20 milijuna kuna ukazuje nam na to da je riječ o kvalitetnom projektu i nadamo se da će on pokazati sve ljepote i prirodne potencijale Parka prirode Lonjsko polje kojeg Sisačko-moslavačka županija vidi kao jednog od pokretača u gospodarstvenom i turističkom dijelu“ – rekao je Šepak.

Otvaranjem četvrtog ulaza u Park prirode Lonjsko polje svakako će se obogatiti kontinentalni turizam, naglasila je Ivana Grdić, zamjenica gradonačelnika Kutine. „Doista nam je drago da i Grad Popovača dobiva svoj službeni ulaz. Tako ćemo s moslavačke strane imati dva službena ulaza u Park prirode Lonjsko polje, a to dovoljno govori koliko zapravo jačamo turističku ponudu i koliko se u budućnosti želimo okrenuti razvoju turizma te privući još više posjetitelja“ – napomenula je zamjenica gradonačelnika Kutine.

Ovo je jedini prijemni centar Parka koji ima stalni izložbeni postav stoga će ga posjetitelji imati prilike obilaziti tijekom cijele godine, a za njegov izgleda zaslužan je arhitekt Tonči Čerina.

Upravo ti novi sadržaji koje  ova vrata parka nude temeljeni su  na interpretaciji i edukaciji po mjeri suvremenih korisnika stoga ne čudi veliki interes za njihovim otvaranjem.