Održana svečana sjednica Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije

Svečanom sjednicom Skupštine Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije obrtnici su 30. lipnja u Sisku obilježili svoj dan.

Na području naše županije ih je 2300, a županijska Obrtnička komora trudit će se zadržati kontinuitet u radu i kroz potpunu suradnju na svim razinama razvijati obrtništvo na ovom području, istaknuo je Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije. „Naš kontinuitet postoji već dugi niz godina. Gospodarstvo nije nikad kičmu savinulo pred nikim, ni pred ratom, ni pred političkim manifetlucima i svakodnevnim stvarima. Mi smo tu zdravi, radimo svoj posao, punimo proračun i činimo bolje zajednici u kojoj živimo i radimo. “U proteklih godinu dana dogodile su se mnoge stvari koje će nam uvelike obilježiti budućnost i koje su nam obilježile život u proteklom razdoblju. COVID-19 i nakon toga potres koji nas je uzdrmao na taj način da ćemo vjerojatno dobiti temeljem tog potresa novu životnu priliku da revitaliziramo prostor Sisačko-moslavačke županije na način koji ona to zaslužuje. Obrtnici su u mnogočemu, iz svih krajeva Hrvatske pa tako i domaći, ostavili sve svoje obveze i pohrlili na potresom pogođena područja ne bi li pomogli i sačuvali ono što nam je svima najsvetije, a to je dom, a isto tako i obrtniče radionice i poslovne prostore.” – rekao je Cvanciger.

Koliko je razvijeno naše obrtništvo i poduzetništvo, toliko će biti razvijene i naše gradske, regionalne i nacionalne razine, istaknuo je na svečanosti zamjenik župana Mihael Jurić. „Sisačko-moslavačka županija i do sada je imala senzibilitet: od 2019. godine smo poticali na razne načine, kroz tradicijske i umjetničke obrte, kapitalne pomoći za nove investicije u proizvodnji, unaprjeđenje turističke ponude, poticanje inovacija u poduzetništvu, start-upova u gaming industriji, subvencije kamata za kredite i tako dalje. Bez obzira na teške situacije vezane uz COVID i potres koji su nas pogodili, imat ćemo senzibiliteta i dalje. U ovoj razini od 3,8 milijuna kuna koji su isplaćeni našim poduzetnicima i obrtnicima od 2019. do 2021. godine, pokušat ćemo ostati na istoj razini ili čak na višoj.” – istaknuo je zamjenik župana.

Zahvalnica je uručena i gradonačelniku Kutine Zlatku  Babiću za brojne poticaje obrtništvu, od subvencija za poduzetničke kredite, bespovratne potpore za obrtnike i male poduzetnike, oslobođenja plaćanja komunalnih naknada, plaćanja poreza za javnu površinu ugostiteljima, smanjenja zakupnine i brojnih drugih potpora koje je Grad Kutina osigurao. „Ovo je prije svega priznanje Gradu Kutini, meni, mojim suradnicima, koalicijskim partnerima. To je priznanje da radimo onako kako smo i najavili pri preuzimanju vlasti u Gradu, da ćemo voditi brigu o gospodarstvu i da će nam gospodarstvo biti u prvom planu. Znači, cijelo vrijeme putem niza mjera pomoći vodimo brigu o našim obrtnicima, malim i srednjim poduzetnicima. Značajno smo ih povećali u vrijeme pandemije, dakle, pravovremeno smo odgovorili na krizu koja je zavladala, a dali smo određene pomoći našim poduzetnicima te Banovini u vrijeme potresa.“ Gradonačelnik Kutine dodao je kako je i dalje cilj Grada očuvanje gospodarstva. „Pratimo i dalje naše gospodarstvo kako bi pomogli našim poduzetnicima, gospodarstvenicima i obrtnicima da opstanu na ovom izuzetno zahtjevnom tržištu te da se ojačaju i prošire svoju djelatnost. Također, stvaramo i uvjete za dolazak novih investitora i gospodarstvenika.“

Priznanja za životno djelo dodijeljena su posthumno Ivanu Solomunu, Adolfu Cvancigeru  te  Damiru Holjevcu, vlasniku obrta za autoprijevoz, „Autoprijevoznik“ iz Banove Jaruge. S područja Moslavine, odnosno Grada Kutine, priznanje za organizacijski rad dobio je Ivica Zlatić, vlasnik tiskare GRAFOTISAK. Dodajmo i kako su na svečanosti dodijeljene  diplome o položenom majstorskom ispitu, a tri su uručena građanima Kutine te je gradonačelnik Zlatko Babić čestitavši im istaknuo kako i dalje postoji interes za obrtništvom u Kutini.

Obilježavanje ovoga dana pjesmom je uljepšao Vokalni ansambl „Lipe“ iz Siska.