Svečano otvoren novi društveni dom i Dječji vrtić u Banovoj Jarugi

U Banovoj Jarugi svečano je otvoren novi društvenim dom u sklopu kojeg je uređen i Dječji vrtić. Svečanosti je uz gradonačelnika Kutine Zlatka Babića i saobrskog zastupnika bila prisutna i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.
Investijcija je u sufinianciana u devedeset postotnom iznosu putem Mjere 7 Programa ruralnog razvoja rekonstruiran je društveni dom, dograđen objekt za potrebe dječjeg vrtića, uređeno dječje igralište te okoliš objekta, što će doprinijeti razvoju kvalitete života, lokalne zajednice, društvene infrastrukture i usluga na području Grada Kutine.
„U Sisačko-moslavačkoj županiji ulažemo u infrastrukturu i podizanje životnog standarda provedbom projekata Mjere 7, a istovremeno se bavimo i svim aktivnostima obnove poljoprivrede ovog područja nakon potresa. U tijeku su prijave na novi i pojednostavljeni Natječaj Mjere 5 vrijedan 120 milijuna kuna, a kako bismo poljoprivrednicima maksimalno pojednostavnili proces prijave na Natječaj savjetnici Ministarstva poljoprivrede organizirani su u timove za verifikaciju šteta i za pomoć pri podnošenju Zahtjeva za potporu“, izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede u Vladi RH

Saborski zastupnik Ivan Celjak zahvalio je ministrici na dobroj suradnji i budućim projektima ministarstva u SMŽ.

Ivan Celjak, saborski zastupnik

Ulaganja u razvoj naših prigradskih naselja su za boljitak cijeloga grada. Povratak mladih, ali i ostanak u našim prigradskim naseljima je jedan od prioriteta našeg rada.“, rekao je gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.

Novouređeni društveni domo kojeg će koristiti VMO i udruge iz Banove Jaruge te Dječji vrtić dat će izuzetan doprinos poboljšanju društvenog života u naselju.  Prostor će biti i adekvatno opremljen i prilagođen budućim korisnicima. – Opremit će ga namještajem, IT opremom, a opremit će se i kuhinja. U rujnu se očekuje upis vrtićanaca.

     Vrijednost je projekta 10,5 mil kn, a sa 7,4 mil kn sufinancira se i Programa ruralnog razvoja Hrvatske, odnosno iz Europskog poljoprivrednog fonda. Riječ je o Mjeri 07 u kojoj se sufinanciraju temeljne usluge i bnova sela u ruralnim područjima i ulaganjima u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih usluga za stanovnike u ruralnim područjima, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnost s povezanom infrastrukturom.
     Iz proračuna RH sufinancirano je 1,1 milijun, a Grad Kutina financirao je projekt s s 3,1 milijuna kuna.

Mjera 07 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima”

Tip operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”

Rekonstrukcija društvenog doma Banova Jaruga sa dogradnjom Dječjeg vrtića

Osnovne informacije o projektu:

•Naziv projekta:

   Rekonstrukcija društvenog doma Banova Jaruga sa dogradnjom Dječjeg vrtića

•Vrijednost projekta:  10,5 milijuna kuna:•Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj :  6,3 milijuna kuna

•Proračun RH: 1,1 milijun kuna

•Proračun Grada Kutine: 3,1 milijuna kuna

•Ugovor o sufinanciranju sklopljen između Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Grada Kutine 20.05.2019.

•Kraj provedbe svih aktivnosti projekta očekuje se sredinom 2022. godine.

Specifični ciljevi projekta:

1.Rekonstrukcija društvenog doma s dogradnjom objekta i prenamjenom funkcije dijela prostora u dječji vrtić i dom kulture

2.Uređenje dječjeg igrališta i okoliša predmetnog objekta

3.Razvoj kapaciteta za obavljanje predškolskog odgoja na području Grada Kutine

4.Razvoj kapaciteta djelovanja organizacija civilnog društva

Korisnici:

1. Dječji vrtić (1 mješovita grupa, max. 22 vrtićanaca)

2. Korisnici doma kulture

stanovnici grada Kutine

razne udruge (KUD Banova Jaruga, udruga mladih i sl.)

VMO

Grad Kutina