Radio Sisak i Petrinjski radio ponovno se oglasili u eter

Četiri dana nakon razornog potresa i prekida programa dvije od četiri radio postaje s tog područja, Petrinjskog radija i Radio Siska, zbog velikih oštećenja i uništenja opreme, ponovo su se ove dvije važne lokalne informativne, na inicijativu HURiN-a a u koordinaciji s Ministarstvom kulture i medija te Agencijom i Vijećem za elektroničke medije u subotu 02. siječnja oglasile u eter. Šokirani stanovnici ovog područja zbog žrtava i katastrofalnih oštećenja stambenih, infrastrukturnih, kulturnih, vjerskih i drugih objekata ni danas ne mogu biti mirni jer tlo svaki dan podrhtava. Ni vrijeme stanovnicima ne ide na ruku jer uz hladnoću kiša pada gotovo svaki dan te otežava radove na popravcima, dopremu i distribuciju humanitarne pomoći i kakvu takvu normalizaciju života.

Podršku kolegama dala je i naša Radio postaja pruživši pomoć u ponovnoj uspostavi programa. Tom prilikom predsjednik Hrvatske udruge radijskih nakladnika Željko Švenda istaknuo je kako se Hrvatska ujedinila i solidarizirala sa stanovništvom ovdje te kako dolaze ljudi pomoći iz svih krajeva. „Naše članice su prikupile sredstva i opremu te smo zajedno s HAKOM-om, tvrtkom „Odašiljači i veze“ , tvrtkom „Ivamod“ iz Velike Gorice , TVRTKOM „Elico“, HRT-om i A1, Ministarstvom kulture i medija i Agencijom za elektroničke medije te tehničarima „Zabavnog radija“ pomogli kolegama u Sisku i Petrinji da pokrenu program za sada iz kontejnera ali nadamo se da će se brzo naći trajno rješenje.

Predsjednik Agencije za elektroničke medije Josip Popovac je izjavio kako  su njihovi prostori u potpunosti uništeni, uništena je i tehnika. „To je daleko od normalnih uvjeta za rad, potrebno je naći trajno rješenje kako bi se njihovi poslovni prostori obnovili ili im je potrebno izgraditi nove.„

Direktorica Radija Sisak Vlatka Jurišinović zahvalila je svima koji su pružili podršku pri ponovnom pokretanju programa istaknuvši kako joj je još uvijek teško o svemu govoriti. Bitno joj je da se program pokrenuo kako bi slušatelji imali pravovremene informacije s terena.

Vidno emotivan direktor Petrinjskog radija Mario Gršić se prilikom ponovnog javljanja u eter u razgovoru s Popovcem i Švendom koji su izrazili sućut obiteljima poginulih u potresu rekao kako je bilo teško. „ Plakao sam k’o mala beba jer je ovo bilo previše za nas .“ Zahvalio je svima koji su pomogli ponovno pokretanje radijskog programa i izrazio nadu da će se život normalizirati te da ovakvih katastrofa više neće biti.