Suradnja Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije i A1 Hrvatska na razvoju najmodernijeg poduzetničkog inkubatora

SIMORA, Razvojna agencija Sisačko- moslavačke županije ujedno i centar industrije razvoja videoigara i A1 Hrvatska, vodeći tehnološki inovator, sklopili su višegodišnji sporazum o suradnji i razmjeni usluga. Poslovna suradnja ima zajedničke ciljeve: razvoj industrije videoigara u Poduzetničkom inkubatoru u Novskoj, uključujući i razvoj videoigara na najmodernijoj mobilnoj i fiksnoj tehnologiji, promicanje inovacija, kao i jače uključivanje ICT industrije te industrije videoigara u obrazovanje, javni i privatni sektor na razini cijele Hrvatske.

Konkretna lokacija na kojoj će se suradnja realizirati je Poduzetnički inkubator PISMO u Novskoj, nedavno proglašen najboljim EU sufinanciranim projektom u Hrvatskoj za 2020.

„U vrijeme nezapamćenih javnozdravstvenih i gospodarskih izazova posebno veseli da inicijativu, odnosno projekt naše razvojne agencije prepoznaju bitni sudionici na tržištu usmjereni na digitalizaciju društva, napredak lokalne zajednice a time i cijele Hrvatske. Uvjeren sam da će se uključivanjem tvrtke A1 Hrvatska dodatno ubrzati ostvarenje cilja da naša županija postane istinsko središte gaming industrije, najbrže rastuće industrije na svijetu“, poručuje Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije.

Poduzetnički inkubator PISMO trenutno se sastoji od dva objekta s dvadesetak ureda, co-working i konferencijskih prostora opremljenih najmodernijom tehnologijom kao što su motion capture, fotogrametrijski te video i glazbeni studio, CNC, 3D printer, VR i ostala ICT oprema.

„U našem inkubatoru već sada posluje četrdesetak startupova iz gaming industrije što dokazuje da uspijevamo u naumu da mladim ljudima damo priliku za ostanak u Sisačko-moslavačkoj županiji ili razlog za preseljenje k nama. Podrška koju će nam odsad pružati naš novi tehnološki partner A1 Hrvatska vezana je, između ostalog, za pristup najmodernijoj mobilnoj i fiksnoj mreži. To je svakako jedan od osnovnih preduvjeta za naš daljnji razvoj i rast u smjeru izgradnje budućeg Gaming kampusa vrijednog gotovo 400 milijuna kuna“,objašnjava Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA d.o.o

Osim optičke fiksne infrastrukture s brzinom pristupa od čak 1 Gbps, A1 Hrvatska osigurava i dostupnost prave 5G mreže, gigabitnih brzina i iznimno niske latencije.

„A1 Hrvatska je kompanija koja donosi inovacije i prepoznaje tehnološke i društvene trendove. Zato ne čudi da je sve vezano za gaming industriju već duže vremena u našem fokusu. Potencijal koji smo prepoznali u inkubatoru PISMO powered by A1 planiramo realizirati puno šire od tehničke podrške. Osim sadržaja povezanih s esport i hackaton događanjima, zajedno ćemo organizirati brojne demonstracije i edukacije vezane za korištenje novih tehnologija. Ovo partnerstvo svakako će biti jedan od kotača razvoja modernog, digitalnog društva “, zaključuje Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije u A1 Hrvatska.