2. siječnja – Dan žalosti u RH

Nakon razornih potresa koji su u protekla dva dana pogodili i teško razorili gradove Petrinju, Sisak i Glinu te okolna mjesta, te u kojima je smrtno zasad stradalo 7 osoba, a za nekima se još i traga, održana je danas Sjednica Vlade.

Premijer i ministri su na sjednici minutom šutnje odali počast poginulima u razornom potresu koji je pogodio našu županiju te su proglasili 2. siječnja Danom žalosti u Republici Hrvatskoj. Također, otvoren je račun državne riznice za pomoć unesrećenima, a premijer Andrej Plenković zamolio je građane da budu oprezni s obzirom na pojavu lažnih računa za uplatu pomoći.

Hrvatsku će danas posjetiti i Janez Lenarčić, slovenski povjerenik nadležan za ovakve izvanredne situacije, primit će potpredsjednik Vlade Davor Božinović i ministrica Nataša Tramišak te će zajedno s njim i potpredsjednicom Europske komisije Dubravkom Šuicom posjetiti Sisačko-moslavačku županiju.

U potresom pogođeno područje danas će se uputiti i niz ministara, članova Vlade – Boris Milošević, Tomislav Ćorić, Ivan Malenica, Radovan Fuchs. “Bit ćemo angažirani operativno svakog trenutka da pomognemo i županu i gradonačelnicima, načelnicima”, poručio je premijer Plenković.