Gradsko vijeće Popovače održalo 41. sjednicu

Gradsko vijeće Grada Popovače u srijedu 5. studenog, zbog epidemioloških razloga, u prostoru Doma kulture Popovača, održalo je 41. sjednicu.

Najvažnija točka bilo je donošenje II.izmjena i dopuna Proračuna za 2020.godinu, a u sklopu rasprave, gradonačelnik Josip Mišković pojasnio je kako Grad nastavlja s realizacijom najvažnijih projekata u ovoj godini, dok će se svi oni za koje nisu prikupljena dovoljna financijska sredstva realizirati u idućoj godini.

„Ovo su zasigurno zadnje izmjene ovogodišnjeg proračuna i nadam se da ćemo s njima podmiriti i sve one potrebe te isplatiti sve one radove koji su ove godine planirani. Iako je u ovom času rebalans izrazito visok, preko 100 milijuna kuna, stoga moram istaknuti kako je Grad u ovoj godini prenio vodne građevine sukladno Zakonu o vodama Moslavini d.o.o., te je samim time došlo do povećanja proračuna, a tu je riječ o gotovo 37 milijuna kuna, za što smo mi dobili određeni postotak vlasništva u tom poduzeću. Donošenjem ove odluke završena je priča o prijenosu vlasništva Moslavini d.o.o. od strane jedinica lokalne samouprave, Velika Ludina i Kutina su to učinile prije, a sada smo i mi to zadovoljili.“  Ove godine realizacija Proračuna će iznositi oko 5 milijuna kuna manje nego 2019. odnosno očekuje se u iznosu od oko 50 milijuna kuna.

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o ostvarivanju Programa korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za Grad Popovaču u 2019.godinu prema kojem su prikupljena financijska sredstva u visini od gotovo 1,1 milijun kuna. Ta će se financijska sredstva, sukladno pravilniku dodijeliti državi, regionalnoj samoupravi tj.županiji i gradu.

„Iduća sjednica vijeća će biti posvećena raspisivanju Javnog natječaja za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta na području Grada Popovače, sukladno prihvaćenom planu raspolaganja. Sada radimo same pripreme kako bi poljoprivrednici dobili priliku da na 25 godina dobiju u zakup tu zemlju,a riječ je o preko 300 hektara. Velik je pritisak i od samih poljoprivrednika, a i posjet same ministrice Vučković, odnosno sastanak koji je održan, bio je posvećen toj temi.“ – pojasnio je gradonačelnik Mišković.  

Vijećnici su, između ostalog, dali suglasnost Moslavini d.o.o. za dugoročno kreditno zaduženje za sufinanciranje EU Projekta „Aglomeracija Kutina“, usvojili su  II. Izmjene i dopune Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2020.godinu, prihvatili  Godišnji plan i program rada Dječjeg vrtića,  te donesli Pravilnik o zaštiti arhivskog i dokumentarnog gradiva.

Sjednica je započela Aktualnim satom na koje se raspravljalo o dodjeljenim vaučerima za knjige i školski pribor, subvencijama za zapošljavanje, smanjenju naknada za vijećnike, potpredsjednike i predsjednika vijeća, zamjenike gradonačelnika i predsjednike Vijeća mjesnih odbora. Bilo je riječi i o problematici novoizgrađenog igrališta u Voloderu, radovima na proširenju vodovodne mreže u Gornjoj Jelenskoj. Također aktualizirana su i pitanja vezana uz sigurnost pješaka u centru Volodera, korištenja kredita za izgradnju vrtića i tržnicu te postavljanju led rasvjete.

Vijećnici su najviše interesa pokazali mnogobrojnim pitanjima o obnovi i izgradnji prometnica. Zanimalo ih je tako kada će se obnoviti most preko Jelenke te  pristupiti realizaciji novogm prometnog rješenja u užem centru Popovače, kao i kada će se sanirati pješački most u Gornjoj Gračenici. Također, zanimala ih je sigurnost prometa kao i stanje s parkirališnim mjestima u Ulici Alojzija Stepinca u Popovači. Riječi je bilo i o održavanju nerazvrstanih cesta te makadamskih puteva, kao i o asfaltiranju prometnice koja povezuje Gornju Jelensku i Voloder, a kojom bi se znatno smanjilo putovanje mještana Gornje Jelenske prema Kutini.