Aktualni sat 34. sjednice Gradskog vijeća Kutina

Vijećnik MOST-a Ivica Glibo na Aktualnom satu ovotjedne 34. sjednice Gradskog vijeća Kutine postavio je pitanje o aktivnostima vezanim uz Uvođenja sustava upravljanja kvalitetom koji Grad Kutina provodi u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave s ciljem poboljšanja učinkovitosti javne uprave. Ukazao je i na potrebu poboljšanja uvjeta za mlade atletičare pri noćnim treninzima ciljajući na uvođenje dodatne rasvjete na novoj atletskoj stazi, te revitalizaciju skakališta koje je u lošem stanju.
  Gradonačelnik Zlatko Babić u odgovoru je upoznao vijećnike s pilot projektom Uvođenja sustava upravljanja kvalitetom u koji je, uz nekoliko gradova, uključena i Kutina  Kako je rekao, grad je napravio plan u suradnji s konzultantima koje financira Min. uprave, odredio ciljeve, a nositelj posla bit će Odjel za opće poslove na čelu s pročelnicom Martinom Vazdar. Cilj ovog projekta je postizanje transparentnije javne uprave i podizanje razine kvalitete pružanja usluga građanima. Što se tiče poboljšanja uvjeta za atletičare pri treniranju noću, Babić je obećao rješavanje pitanja rasvjete, nakon prvog, i na drugom dijelu atletske staze uskoro. Osposobljavanje skakališta radit će se paralelno s privođenjem 3 faze izgradnje biciklističke staze, stoji u odgovoru gradonačelnika.
    Nezavisna Vijećnica Ana Balaško ukazala je na manjkavosti održavanja on line sjednica smatrajući da njima izostaju mogućnosti kvalitetne rasprave, te ju zanima hoće li se sjednica vezana uz izglasavanje proračuna održati uživo. U drugom pitanju ukazala je kako je situacija na groblju u Međuriću katastrofalna, te da je tamo sve puno vode i blata, te pitala hoće li se nasipati ta staza i omogućiti normalan pristup groblju.
    Babić je odgovorio da će se nastojati osigurati uvjeti da se sljedeća sjednica, na kojoj je na dnevnom redu usvajanje proračuna, održi uživo, možda u kino sali. To nije definitivno potvrđeno jer ako dođe do značajnijeg pogoršanja morat će se, kako je rečeno, prilagoditi situaciji. Babić ističe da su svi upoznati s korona virusom i njegovim rizikom, te da se nastoji izbjeći kako ugroza zdravlja, tako i odlazak ljudi u samoizolaciju. Predsjednik Gradskog vijeća Davor Kljakić nadovezao se spominjući vlastiti primjer kada je morao u izolaciju, što povlači za sobom izostanak s posla i za mnoge predstavlja veliki problem.   Što se tiče groblja u Međuriću Babić ističe da nije znao za tako lošu situaciju, pohvalio je prijedlog vijećnice i obećao rješavanje tog problema.
  Irena Vdović, vijećnica Nezavisne liste, izrazila je čuđenje što se uslijed ovakve epidemiološke situacije uz Dan Grada Kutine organiziraju brojne aktivnosti, ističući kao loš primjer promociju knjige u Gornjoj Jelenskoj. Zanima ju s kim se konzultiralo pri donošenju odluke da se ta događanja održe.
  Zanimalo ju je i kako će se organizirati treninzi za najmlađe jer djeca su do sada trenirala vani na gradskom stadionu, a do ove godine koristili su zimi sportske dvorane škola i Sportskog centra. Djeci to puno znači, pa ju zanima ima li Grad kapaciteta organizirati treninge za djecu u zatvorenim prostorima poštujući mjere, jer da škole rade u jednoj smjeni to bi sigurno bilo jednostavnije organizirati – zaključuje vijećnica.
  – Obilježavanje Dana grada bit će vrlo skromno i mnogi događaji održat će se virtualno. Sve ostalo će se održavati u skladu s važećim ograničenjima i svaka ustanova o tome će voditi brigu. Svečana sjednica imat će manje od 30 sudionika, odgovor je gradonačelnika na prvo pitanje.
   Što se tiče treninga djece zimi u zatvorenim prostorima Babić nije optimističan. Ističe kako se svi moraju pridržavati mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a škole se pridržavaju i mjera koje propisuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. „Ako je to vezano uz ograničenje korištenja sportskih dvorana to će se ograničenje morati poštivati“.