Održana 39. sjednica Gradskog vijeća Grada Popovače

Gradsko vijeće Grada Popovače u petak 3. srpnja održalo je 39. sjednicu.

Većinom glasova prihvaćena je Odluka o zaduženju za dugoročni financijski kredit u iznosu od 4.500.000,00 kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) – izravno kreditiranje putem programa kreditiranja – EU projekti, za projekt „Rekonstrukcija dijela zgrade, izgradnja nadstrešnice i izvedba platoa otvorenog dijela Tržnice u Popovači“.

Gradonačelnik Josip Mišković podsjetio je kako je Grad Popovača prijavio ovaj projekt na natječaj za financiranje iz EU fondova te je sa Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao ugovor za financijsku potporu u iznosu od 5,1 milijun kuna. „Ovih dana proveden je postupak javne nabave i izabran izvođač radova. Ova kreditna linija HBOR-a namijenjena je za zatvaranje financijske konstrukcije projekata koji će se sufinancirati sredstvima EU fondova. To znači da se ova sredstva koriste za podmirivanje troškova radova u razdoblju dok se ne povuku ugovorena financijska sredstva potpore na koja se čeka do odobrenja zahtjeva za nadoknadu sredstava. Ugovorom sa APPR-om definirano je da smo do 20. kolovoza dužni Agenciji dostaviti dokumentaciju o provedenom postupku javne nabave. S obzirom na aktualnu gospodarsku situaciju ovakve velike projekte jednostavno nije moguće samostalno financirati proračunskim sredstvima dok se čeka isplata novca iz EU fondova, pa je u tom slučaju nužno praćenje projekata od strane financijske institucije kao što je HBOR. Riječ je o strogo namjenskim sredstvima koja uopće ne prolaze kroz naš proračun, već se ispostavljene situacije izvođača šalju u HABOR koji ih potom direktno plaća izvođaču“- obrazložio je gradonačelnik Mišković.

Klub vijećnika HDZ-a nije podržao ovaj prijedlog obrazloživši da su mišljenja kako je uslijed gospodarske krize bolje privremeno odustati od realizacije tog projekta. U okviru rasprave gradonačelnik Mišković naglasio je da bi odustajanje od ovog projekta značilo neuzimanje dodijeljenih 5 milijuna kuna, ali i određene sankcije. „U slučaju nepotpisivanja ugovora temeljem donesene Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja su prema prekršajnim odredbama Zakona o javnoj nabavi predviđene kazne za pravnu osobu u iznosu od 10.000-100.000 kuna kao i za odgovornu osobu u pravnoj osobi u iznosu od 10.000- 50.000 kuna. Pored toga, izabrani izvođač ima pravo tražiti i povrat izgubljene dobiti“- obrazložio je gradonačelnik.

Klub vijećnika SDP-a podržao je ovaj prijedlog istaknuvši kako projekt uređenja gradske tržnice smatraju važnim za daljnji razvoj Grada Popovače budući će brojni OPG-i obrti s ovog područja koji su prilikom prodaje svojih proizvoda trenutno razasuti po različitim dijelovima popovačkog središta, konačno dobiti adekvatan prodajni prostor kakav i priliči jednom gradu.

Vijećnici su na 39. sjednici jednoglasno donijeli Odluku o zaduženju za dugoročni financijski kredit u iznosu od 4.000.000,00 kuna kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) za projekt „Dogradnja Dječjeg vrtića u Popovači“, čime će se podmiriti ispostavljeni računi za nedavno završene radove na ovom projektu koji će iz Programa ruralnog razvoja biti sufinanciran sredstvima u iznosu od 6,7 milijuna kuna.

Popovački su vijećnici na ovoj sjednici jedoglasno prihvatili Izvješća o  poslovanju Moslavine d.o.o.,  Gradskog društva Crvenog križa Kutina,  Turističke zajednice Grada Popovače, Komunalnih servisa Popovača d.o.o. te Zajednice sportskih udruga Grada Popovače za 2019.godinu.

Sjednica je započela Aktualnim satom na koje se raspravljalo o zaštiti mjesnog bunara u naselju Osekovo, vaučerima za knjige i školski pribor, organizaciji manifestacija,  obnovi prometnica i led rasvjeti u naselju Stružec, izgradnji pješačke staze i novom prometnom rješenju u Ulici Alojzija Stepinca u Popovači, izgradnji vodovodne mreže u naselju Moslavačka Slatina, sanaciji kanala i održavanju prometnica u Ribnjači, Potoku i Osekovu. Riječi je bilo i o financijskoj situaciji u Gradu te izgradnji pješačke staze u Podbrđu, potrebi za postavljanjem rasvjetnog tijela u Obleanovom prolazu, kao i potrebi za asfaltiranjem ulice Julija Banderiera.