Bogata ostavština Zorke Sever čuva se u Popovači

U obnovljenom malom trijemu u središtu Popovače od 2003. godine smještena je zbirka ostavštine Zorke Sever, a riječ je o donacijama kćeri Višnjice Sever Siglhuber i Ružice Sever Plešnik. Kako je riječ o jednoj svestranoj osobi, slikarici, sakupljačici narodne umjetnosti, spisateljici, ilustratorici, kostimografkinji i učiteljici, ne čudi kako se ova zbirka sastoji od umjetničkih djela, uporabnih i dekorativnih predmeta, te etno elemenata. Zbirci su sada pridružena i djela koja je Gradu donirala obitelj Vuger, prema posljednjoj želji pokojne Irene Vuger.

Gradonačelnik Josip Mišković prilikom obilaska trijema rekao je kako je riječ o plemenitoj gesti i kako Grad Popovača cijeni ovu ostavštinu. „Grad Popovača u skorije vrijeme planira napraviti stalnu postavu djela Zorke Sever, koja će biti smještena u novom trijemu, a taj projekt, projekt nabave trijema bit će u provedbi čim pribavimo određena financijska sredstva. Kroz ova će djela, i postavu koju ćemo napraviti, generacije koje dolaze upoznati Zorku Sever i sve ono što je napravila za Popovaču“ – istaknuo je gradonačelnik Mišković.

Uz gradonačelnika trijem je obišla i Slavica Moslavac, voditeljica Etnografskog odjela Muzeja Moslavine Kutina koja je naglasila kako je ova zbirka vrlo vrijedna, te kako su Zorkine kćeri, Višnja i Ružica, koje su Gradu donirale najveći dio predmeta postojeće zbirke, znale da sve treba ostaviti na jednom mjestu, mjestu koje će znati cijeniti i promovirati njeno djelo, a upravo Grad Popovača to čini.

Grad Popovača iznimno je ponosam na ovu zbirku i rado ju pokazuje, stoga se u trijemu održavaju i raznovrsne manifestacije, koncerti, te likovne kolonije i izložbe.