Sve ustanove u Gradu Kutini ponašaju se sukladno preporukama Ministarstava

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, predsjednica aktiva ravnatelja kutinskih škola Snježana Coha, te direktorica dječjeg vrtića Kutina Sandra Todorov danas su gostovali u programu Radio Moslavine. Razgovaralo se u trenutnoj situaciji u Gradu Kutini vezanoj uz korona virus. Gradonačelnik je naglasio kako Grad Kutina poštuje sve propisane mjere od strane Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a Stožer za civilnu zaštitu Grada Kutine u stalnom je kontaktu sa Županijskim stožerom za civilnu zaštitu te su njihove aktivnosti usklađene.

“Mi ćemo se pridržavati svih propisanih mjera, ograničit ćemo bespotrebno kretanje, rad ćemo usmjeriti putem maila, telefona, faksa i tako ćemo odraditi usluge prema građanima. Te upute smo dali trgovačkim društvima i ustanovama. Prvoga dana nakon novih, strožijih uputa vidimo da su naši sugrađani  prihvatili preporučene mjere”, rekao je Babić.
I roditelji prate situaciju, te su ispoštovalli preporuke da se djeca ne šalju u vrtić osim ako to nije uistinu nužno.

“Vidimo da roditelji čitaju naše obavijesti. Danas smo sukladno odluci Vlade RH organizirali prihvat djece čiji roditelji nemaju kuda s njima. Danas su nam radili svi objekti došlo je 29 djece, a sutra ćemo rad organizirati u objektu Neven. Prema broju djece organizirat ćemo 4-5 odgojnih skupina s manjim brojem djece. Zaposoleni su obvezni dolaziti na posao, a sve informacije roditelji mogu mogu pratiti na stranicama Dječjeg vrtića, Grada Kutine i Radio Moslavine”, rekla je Todorov. Zahvalila je i roditeljima koji su pokazali da su savjesni, te naglasila kako u područnim vrtićima danas nije bilo djece, no ako uistinu postoji potreba da se dijete zbrine to se može učiniti u skupinama u Kutini u objekut Neven. Rečeno je i kako se program predškole obustavlja do daljnjega.

U kutinske osnovne škole djeca danas nisu došla, izvijestila je ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića i predsjednica aktiva ravnatelja Snježana Coha:
“Sve škole rade prema uputama Minsitarstva znanosti i pohvalno je da su djeca ostala kod kuće. Nastava je organizirana putem TV prijemnika I sve obavijesti o nastavi mogu se pronaći na stranicama škola. Za niže razrede na HTV-u 3, a za predmetnu nastavu na Sportskoj TV”, rekla je Coha.
“U ovom periodu neće biti sumativnih ocjenjivanja, ali će se davati povratne informacije o tome kako su učenici savladali određene sadržaje. Učenici će morati biti on line kada je to potrebno, i odgovarati na zadatke koje se pred njih postave, a ako tako ne bude za te dane bit će potrebna ispričnica što uključuje i određene pedagoške mjere”, rekla je ravnateljica OŠ V. Vidrića
Gradonačelnik Babić naglasio je kako se situacija prati, te kako su sve ustanove u stalnom kontaktu s Gradom Kutinom. Stožer civilne zaštite na čijem je čelu zamjenik gradonačelnika Damir Markuš objedinjuje sve relevantne institucije u ovoj situaciji te je upoznat sa djelovanjem svake od njih. Među njima je i naš najveći gospodarski subjekt Petrokemija u kojoj su poduzete sve mjere opreza vezane uz korona virus.

Ne treba naglašavati kako su svi pozvali građane da budu odgovorni, poštuju mjere samoizolacije i sve higijenske preporuke, te smanje socijalne kontakte kako bi naša zajednica kroz ovaj globalni problem prošla sa što manje oboljelih.