Med od amorfe Maria Mihaljevića Šampion 20. Zlatne pčele

U organizaciji Zajednice udruge pčelara Sisačko-moslavačke županije, 15. i 16. veljače, u Top-Termama Topusko održani su 20. Dani meda „Zlatna pčela” i 15. županijsko ocjenjivanje meda.

Ovogodišnja“Zlatna pčela” sastojala se od ocjenjivanja uzoraka meda te predavanja za pčelare i građanstvo koje je imalo međunarodni karakter. Zainteresirani posjetitelji mogli su pored pčelarske opreme, materijala i pčelinjih proizvoda, pronaći i druge prehrambene proizvode i rukotvorine OPG-ova iz naše županije.

Pokrovitelji ove manifestacije bili su Sisačko-moslavačka županija, Ministarstvo poljoprivrede, Općina Topusko i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, stoga ne čudi kako su manifestaciji između ostalih nazočili  pomoćnik ministrice poljoprivrede dr. Zdravko Barać, župan Ivo Žinić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak,te  načelnik Topuskog Ivica Kuzmić.

Manifestacija je započela mednim doručkom učenika prvog i drugih razreda OŠ Topusko pod nazivom „Rastimo s medom“, na kojem je naglasak bio na važnosti meda, a u to su se mogli uvjeriti i oni najmlađi, a kojeg je, kao i ostatak manifestacije, vodio pčelar Udruge „Lipa“ Popovača Dražen Kocet.

„Zlatna pčela“ tradicionalno je završila „Pčelarskim balom“ koji je okupio 176 pčelara i uzvanika, a na kojemu su povodom 20. obljetnice manifestacije i 15. ocijenjivanja meda dodijeljena priznanja osnivačima i zaslužnim pojedincima te pokroviteljima i ostalim pratiteljima manifestacije.

Također, dodijeljene su i diplome za ocijenjene uzorke meda.  Ukupno je ocijenjen 71 uzorak, a Udruga „Lipa“ Popovača može se pohvaliti s čak dvije „Zlatne pčele“. „Zlatnu pčelu“ za med cvjetni med dobio je Dražen Kocet, a „Zlatnu pčelu“ za med od amorfe Mario Mihaljević koji je ujedno i Šampion 15. ocjenjivanja meda. Popovačka udruga ujedno je bila i najuspješnija na ovom ocjenjivanju, zlatno odličje osvojili su i: Marijo Pomahač za med od zlatošipke, te Dražen Kocet za med od medljikovca. Srebrno odličje za med od lipe pripalo je Mariu Račiću, a za med od kestena Draženu Kocetu, dok je brončano odličje za bagremov med dobio Ivica Petrović, a za cvjetni med Stjepan Vnučec.