Započela Javna rasprava o Masterplanu prometnog razvoja SMŽ

Započela je Javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja Masterplana prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije na okoliš i prijedlog nacrta Masterplana prometnog razvoja županije.

Masterplan je objavljen na mrežnoj stranici Sisačko-moslavačke županije, a javno izlaganje će se održati 16. siječnja u 10 sati. 

Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije predstavlja podlogu za razvoj prometnog sustava sukladno prostornim mogućnostima, zahtjevima gospodarstva i potrebama stanovništva te će služiti kao osnova za planiranje projekata u područja prometa. Izradom Masterplana prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije utvrđene su potrebe i opravdanost pojedinih projekata za modernizaciju i rekonstrukciju postojeće infrastrukture i unaprjeđenje prometnog sustava u cjelini, s posebnim naglaskom na podizanje kvalitete i efikasnosti javnog putničkog prijevoza te poboljšanja povezanosti ostalih gradova s gradom Siskom kao administrativno-teritorijalnim središtem Sisačko-moslavačke županije.

Paralelno s izradom Nacrta Masterplana prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije, provodi se i postupak strateške procjene utjecaja Masterplan prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije županije na okoliš. Postupak je pokrenut 2019. godine donošenjem Odluke o započinjanju postupka strateške procjene utjecaja Masterplana prometnog prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije – funkcionalna regija središnja Hrvatska.

Masterplan razvoja prometnog sustava ima za cilj osigurati adekvatan razvitak prometa u zoni obuhvata. Promet kao važan aspekt funkcioniranja prostora ključan je za funkcioniranje i razvoj gospodarstva i društva u cjelini. Poseban naglasak je na razvoju i unapređenju prometnih sustava prihvatljivih za okoliš i prometnih sustava sa niskim emisijama CO2, multimodalne veze, radi promicanja održive regionalne i lokalne mobilnosti. 

Masterplan razvoja prometnog razvoja Sisačko-moslavačke županije strateški je dokument koji predstavlja strateško utemeljenje za buduće prometne projekte, a utemeljen je u politikama i strateškim dokumentima Europske unije, Republike Hrvatske te jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave s područja obuhvata.

Svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja građani mogu uputiti do 28. siječnja.