Zvršna konferencija EU projekta KCM-a Kutina

KCM – Kulturni Centar Mladih Kutina u proteklih je 18 mjeseci uspješno proveo projekt Tim-kcm sufinanciran sredstvima iz EU fondova. Provedba projekta i rezultati predstavljeni su na završnoj konferenciji.
Voditeljica projekta Maja Mašala izrazila je zadovoljstvo provedbom projekta.

Maja Mašala, voditeljica projekta TIM-KCM

 Projekt “TIM – Točka za informiranje mladih“ je zamišljen kao centralna točka informiranja mladih u gradu Kutini. Projekt je provela udruga Kulturni Centar Mladih, a projekt sufinancira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 640.295.35 kn. Aktivnosti u projektu proveden su u razdoblju od 18 mjeseci, svibanj 2018. – studeni 2019. Kroz projekt se pokazalo kako mladi nakon završetka srednje škole odlaze iz Kutine te su nezainteresirani za društveni život. Zbog toga je KCM-a imao poteškoća u provedbi projekta, ali ipak su uspjeli te se formirala jedna nova skupina mladih koji se žele aktivno uključiti u društveni život Kutine čime je Grad Kutina puno dobio.

Maja Mašala, voditeljica EU projekta TIM-KCM

T220 Maja MAŠALA Mladi u Kutini nisu organizirani te je KCM jedna od dvije udruge mladih koja artikulira probleme i potrebe mladih. Zato u KCM-u kažu kako će unatoč svim poteškoćama i dalje nastaviti s brojnim aktivnostima kako bi mladi u Kutini dobili pravo glasa. Popis aktivnosti: TRIBINE I JAVNE KAMPANJE: Strukturirani dijalog Poboljšanje i poticanje zdravog dijaloga među mladima u gradu Kutini te prilika za iznošenje vlastitih problema i ideja o rješavanju istih. Garancija za mlade Aktualiziranje pitanja nezaposlenosti mladih te kako ih što prije aktivirati na tržište rada nakon stečenog obrazovanja. Prevencija nasilja među mladima Unaprjeđivanje komunikacije među mladima, pružanje informacija i smjernica kako pristupiti problemu nasilja. Zapošljavanje i poduzetništvo Povećanje konkurentnosti na tržištu rada, podizanje razine zapošljivosti, uvažavanje specifičnih potreba te usavršavanje. RADIONICE I SAVJETOVANJA: Prevencija nasilja među mladima (SŠ i sveučilište) Savjetovanje, informiranje, pružanje podrške mladima i njihovim roditeljima te suradnja s institucijama koje su obuhvaćene problemom nasilja među mladima Mindfulness Poticanje razvitka osobne kvalitete življenja kroz punu svjesnost, obraćanjem pozornosti na poseban način: namjerno, svjesno, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, bez prosuđivanja. Ja sam dobar roditelj! Radionice u kojima će se uputiti roditelje (i one koji će to tek postati) na nove pristupe u komunikaciji s djecom, kako bi unaprijedili njihove odnose. Zapošljavanje i poduzetništvo Informiranje o nizu mjera aktivne politike zapošljavanja, dodatnih edukacija te pomoći pri stvaranju i realizaciji novih poslovnih ideja. Obrazovanje i informatizacija Pružanje informacija o maksimalnoj iskoristivosti potencijala razvoja informatičkog društva kao platforme za lakše zapošljavanje mladih. Socijalna politika Senzibiliziranje društva prema socijalno ugroženim skupinama stanovništva s ciljem prevladavanja socijalnih razlika te ujednačavanja životnih mogućnosti i prilika. Zdravstvena zaštita i reproduktivno zdravlje Informiranje o stjecanju zdravih životnih navika, brizi za vlastito tijelo, prevenciji ovisnosti te odgovornom spolnom ponašanju. Kultura mladih i slobodno vrijeme Poticanje aktiviranja vlastite stvaralačke snage za poboljšanje vrijednosti kulturnog života u svim područjima, od društvenih do kreativnih aktivnosti. Mobilnost Mobilnost mladih obuhvaća kulturnu i turističku pokretljivost te međunarodnu suradnju i razmjenu mladih u svrhu protočnosti ideja i obogaćivanja iskustva. Razvoj socijalnih vještina Poticanje vještina samoprezentacije, komunikacije, slušanja, govorenja, argumentiranja, rješavanja problemskih situacija te prepoznavanja emocija i reagiranja na njih.

TIM-KCM, popis aktivnosti:

TRIBINE I JAVNE KAMPANJE:

TIM-KCM, popis aktivnosti:

TRIBINE I JAVNE KAMPANJE:

Strukturirani dijalog

Poboljšanje i poticanje zdravog dijaloga među mladima u gradu Kutini te prilika za iznošenje vlastitih problema i ideja o rješavanju istih.

Garancija za mlade Aktualiziranje pitanja nezaposlenosti mladih te kako ih što prije aktivirati na tržište rada nakon stečenog obrazovanja.

Prevencija nasilja među mladima Unaprjeđivanje komunikacije među mladima, pružanje informacija i smjernica kako pristupiti problemu nasilja.

Zapošljavanje i poduzetništvo Povećanje konkurentnosti na tržištu rada, podizanje razine zapošljivosti, uvažavanje specifičnih potreba te usavršavanje.

RADIONICE I SAVJETOVANJA:

Prevencija nasilja među mladima (SŠ i sveučilište)

Savjetovanje, informiranje, pružanje podrške mladima i njihovim roditeljima te suradnja s institucijama koje su obuhvaćene problemom nasilja među mladima Mindfulness

Poticanje razvitka osobne kvalitete življenja kroz punu svjesnost, obraćanjem pozornosti na poseban način: namjerno, svjesno, u sadašnjem trenutku, otvorenog uma, bez prosuđivanja. Ja sam dobar roditelj! Radionice u kojima će se uputiti roditelje (i one koji će to tek postati) na nove pristupe u komunikaciji s djecom, kako bi unaprijedili njihove odnose.

Zapošljavanje i poduzetništvo Informiranje o nizu mjera aktivne politike zapošljavanja, dodatnih edukacija te pomoći pri stvaranju i realizaciji novih poslovnih ideja.

Obrazovanje i informatizacija

Pružanje informacija o maksimalnoj iskoristivosti potencijala razvoja informatičkog društva kao platforme za lakše zapošljavanje mladih.

Socijalna politika Senzibiliziranje društva prema socijalno ugroženim skupinama stanovništva s ciljem prevladavanja socijalnih razlika te ujednačavanja životnih mogućnosti i prilika.

Zdravstvena zaštita i reproduktivno zdravlje Informiranje o stjecanju zdravih životnih navika, brizi za vlastito tijelo, prevenciji ovisnosti te odgovornom spolnom ponašanju.

Kultura mladih i slobodno vrijeme

Poticanje aktiviranja vlastite stvaralačke snage za poboljšanje vrijednosti kulturnog života u svim područjima, od društvenih do kreativnih aktivnosti.

Mobilnost

Mobilnost mladih obuhvaća kulturnu i turističku pokretljivost te međunarodnu suradnju i razmjenu mladih u svrhu protočnosti ideja i obogaćivanja iskustva. Razvoj socijalnih vještina Poticanje vještina samoprezentacije, komunikacije, slušanja, govorenja, argumentiranja, rješavanja problemskih situacija te prepoznavanja emocija i reagiranja na njih.