Škola folklora Matice iseljenika iz Zagreba

Od 2. kolovoza 2019. Zadar je domaćin tradicionalne desetodnevne Ljetne Škole hrvatskog folklora koja se u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava 25. godinu.
Na programu su PJESME, GLAZBA I PLESOVI PANONSKOGA PODRUČJA: narodni plesovi, glazba i pjesme Turopolja, Moslavine, Posavine, Bilogore, područja Slatine, Donjeg Miholjca, Orahovice, Našica, Nove Gradiške i Požeške kotline, Baranje, Valpovštine, Brodskog Posavlja, Đakovštine, zapadne Slavonije, područja Županje i Vinkovaca te Srijema. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Vojvodini (Srbija), Mađarskoj i Bosanskoj Posavini u BiH. Od teorijskih predavanja na programu je kinetografija i osnove notnog pisma te nošnje panonskog područja.
Programski voditelj ŠHF jest prof. Andrija Ivančan koji vodi plesnu sekciju, voditelj tamburaške sekcije je Tibor Bün, a gost predavač maestro Siniša Leopold, voditelj sekcije tradicijskih glazbala Vjekoslav Martinić, uz predavače – Nenad Sudar, Katarina Horvatović, Goran Knežević, Katica Tomac, Kristina Benko Markovica, Slavica Moslavac, Mišo Šarošac, Miroslav Šilić, te korepetitore Antuna Koteka i Lanu Moslavac.
Hrvatski je folklor jedna od temeljnih poveznica mnogobrojnog hrvatskog iseljeničkog bića s domovinom, ali i bitan čuvar i promotor našega kulturnog identiteta i bogate baštine u zemljama gdje hrvatski iseljenici žive.
Uvidjevši svekoliku važnost hrvatskog folklora za izvan domovinstvo, Hrvatska matica iseljenika već niz godina zaredom organizira Ljetnu školu hrvatskog folklora.
Ljetne škole hrvatskog folklora koje su se niz godina održavale na otočiću Badija kraj Korčule, premještaju se u druga mjesta, kao što su Kaštel Štafilić, Pag, Pučišća na Braču, Biograd na moru, Zadar…ali podučavanje plesova, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga Panonskog područja ostalo je isto. Uz praktična plesna predavanja održala su se i predavanja o narodnim nošnjama panonskoga područja, te predavanja o plesnom pismu – kinetografiji i osnovama notnoga pisma. Ova škola namijenjena je obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških skupina.
Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. g.), a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan, rukovoditeljica OZK je Snježana Jurišić.
I ove godine će biti prezentirano preko dvadesetak plesova Bilogore, Moslavine i Hrvatske Posavine, a predstavit će ih Slavica Moslavac, prof., a korepetitorica na tamburi samici i primu bit će Lana Moslavac.
Ove godine je prijavljeno točno 100 polaznika iz Njemačke, Švicarske, Austrije, Rusije, Mađarske, Srbije, Australije, Bosne i Hercegovine te raznih krajeva “Lijepe naše”. Stečeno znanje i umijeće pokazat će na završnom svečanom Koncertu u nedjelju, 11. kolovoza 2019. na terasi Omladinskog Hostela Borik s početkom u 21.00 sat.