Sporazum socijalnih partnera o programu otpremnina

U Petrokemiji započinje ozbiljan i intenzivan proces restrukturiranja. Uz financijsko restrukturiranje, restrukturiranje tržišta i optimizaciju poslovanja i proizvodnih procesa, jedan od temeljnih uvjeta u postupku stabilizacije kompanije je i pomlađivanje kadrova kako bi se zadržao kapacitet učenja i razvoja. Cilj restrukturiranja je povećati efikasnost, fleksibilnost te osigurati financijsku stabilnost, što je jedino moguće primjenom novih i suvremenih principa upravljanja, kroz efikasniju organizaciju što će u konačnici dovesti i do novih zapošljavanja. 
Slijedeći mjere Poslovnog plana Petrokemije za 2019. godinu, Uprava tvrtke otvorila je dijalog sa socijalnim partnerima na temu promjene strukture zaposlenika i pomlađivanja kompanije i nakon iscrpnih pregovora pronađeno je rješenje u obliku Sporazuma o otpremninama koji su jučer potpisali Uprava Petrokemije d.d.  i predstavnici sindikata EKN, DEMOS – HUS, Sindikat INE i naftnog gospodarstva te Udruge branitelja.Prvi korak u realizaciji ovog programa je  provođenje ankete  o zainteresiranosti radnika za odlazak iz tvrtke, koja će biti provedena od 8. do 18. ožujka u Ljudskim Resursima.
Uprava društva će, temeljem tog neobvezujućeg iskazivanja interesa, odlučiti za svakog pojedinog radnika može li mu se i u kojem roku odobriti prestanak radnog odnosa i  pripadajuća otpremnina, vodeći računa o potrebama procesa rada i nužnosti prijenosa znanja, sposobnosti i vještina kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja Društva. Prilikom potpisivanja istaknuto je kako je ovo posljednji program otpremnina koji se provodi u kompaniji.

«Upravo je 2019. godina zadnja godina za promjene u ljudskim resursima kroz  program otpremnina, tako da je možda ovo najbolje vrijeme za sve koji žele otići iz tvrtke. Ali, radi se o subjektivnoj odluci i svaki radnik mora sam odlučiti što je najbolje za njega», poručio je predsjednik Uprave Davor Žmegač. Sindikati i Udruga Branitelja izrazili su zadovoljstvo postignutim dogovorom i uvjetima programa: „Uz izraženo zadovoljstvo s ovim sporazumom sindikat izražava i zabrinutost u organizaciju sustava s obzirom na broj izvršitelja i znanja koja će se umanjiti odlaskom ljudi no isto tako vjerujemo da ćemo nastaviti surađivati s Upravom i na rješavanju i tih pitanja“.

Prvi odlasci planiraju se od lipnja, a cijeli proces morao bi završiti do 31. prosinca ove godine. U tom vremenu posebno će se voditi briga da se obavi transfer znanja na nove radnike. Promjene koje su pred tvrtkom su nužne zbog dugoročne opstojnosti Petrokemije. Održiva Petrokemija je i prilika za razvoj malog i srednjeg poduzetništva, te jačanje ukupnih gospodarskih potencijala grada Kutine.