Skupština Udruge pčelara Lipa Popovača

U subotu je u Popovači održana izborna godišnja skupština Udruge pčelara Lipa na kojoj je za novog predsjednika ponovno izabran Drago Plaščar.

„Aktivnosti u protekloj godini je bilo dosta što u Gradu Popovači, ali i van granica što u samostalnoj organizaciji, što u organizaciji TZ grada.
Također, s TZ sudjelovali smo i dva dana na sajmu poljoprivrede, prehrane i turizma u prijateljskoj Prozor –Rami.
Organizirali smo 7. Dane meda naše udruge. Uz sve aktivnosti u promociji pčelarstva i meda u tjednu manifestacije Udruga izlaže svoje proizvode te u osnovnim školama nižim razredima kroz predavanje prenosi ljepote pčela i pčelarskog zanimanja, dok je medni doručak bio vrlo posječen od strane građana Grada Popovače. Naša manifestacija dobiva značaj za pčelare na našem području, no kao i predhodnih godina nismo baš zadovoljni odazivom naših pčelara na manifestaciji i stručnim predavanjima. Naravno, treba manifestaciju svake godine još dorađivati i proširivati na ostalim faktorima u pčelarstvu.
Na prošloj skupštini donjeli smo odluku o izradi zastave Udruge. Zamolbom prema Gradu Popovači, gradonačelnik Josip Mišković je sa zadovoljstvom prihvatio biti kum zastave te smo 09. prosinca 2018. godine na misnom slavlju u svetištu svih pčelara u Hlebinama posvetili zastavu, a Udruga je primljena u red SV. Ambrozija, pčelarskog zaštitnika.
S LAG-om Moslavina pokrenuli smo projekt o suradnji s LAG-om 5 iz Orebića i dva Poljska LAG-a što se ove godine i ostvarilo. Bili smo na studijskom putovanju od 14. do 16. prosinca 2018. godine u Poljskoj. Kontaktirali smo s poljskim pčelarima o načinu pčelarenja i plasmanu meda na njihovo tržište, te o cijenama meda. Poljski pčelari i pčelari iz Orebića će biti gosti LAG-u Moslavina od 7. do 10. veljače ove godine u Kutini, Garešnici i Popovači” – poručio je Plaščar.
Osim skupštine, Udruga pčelara Lipa ove godine slavi i svoju 25. godišnjicu djelovanja.
„U ovih 25 godina rada naše udruge najviše moramo istaknuti nemjerljiv doprinos svih pčelara u očuvanju ekosustava i bio raznolikosti što se smatra najvećom dobrobiti pčelarstva. Koliko je vremena i truda utrošeno na očuvanje i proizvodnju pčela znaju samo oni sami. Naše pčele su oprašile milijarde cvjetova te proizvele isto tako tisuće tona vrlo kvalitetnog meda i ostalih pčelinjih proizvoda” – objašnjavaju u UO Lipa Popovača.